11 Nisan 2018 Çarşamba

Koyunlarda Mastitis Tedavisi

Koyunlarda mastitis tedavisi, ineklerin mastitislerinin tedavisinde olduğu gibi, küçük ruminantlarda da klinik mastitislerin tedavisi için özel protokoller oluşturulmalıdır.  İnekler için geliştirilen protokollerin aksine, günümüzde küçük ruminantlarda mastitis tedavisi için detaylı protokoller pek yoktur. Ancak mastitis tedavisi için en kısa sürede tedaviye başlanması kritik öneme sahiptir. Bu nedenle hastalığın ilk belirtileri tespit edilir edilmez, tedaviye başlanmalı ve tedavi etkili bir antibiyotikle sürdürülmelidir. Çünkü mastitis ile birlikte meme bezinde hızla hasar şekillenir, oluşan histolojik lezyonlar enfeksiyondan sonraki 2 gün içinde belirgin hale gelir, bu durum gelecek dönemde süt verimini önemli oranda etkiler.
Koyunlarda mastitis tedavisinde etkili antibiyotikler kullanılmalıdır. Bu nedenle mastitise neden olan patojenin belirlenmesi önemlidir. Patojenlerin antibiyotiklere karşı direnç geliştirmesini önlemek için tedavi patojene etkili ve dar spektrumlu bir antibiyotik ile yapılmalıdır. Bu sebeple antibiyotik seçiminden önce patojen ve antibiyotik duyarlılık profilinin belirlenmesi önemlidir. Ancak bu yaklaşım, tedavinin en kısa sürede başlanması gerekliliği ve bakteriyolojik muayene için zamana ve laboratuvara ihtiyaç duyulması gibi dezavantajlar nedeniyle her zaman mümkün olmamaktadır. Ayrıca bu yaklaşım ek bir maliyet getirmektedir. Bu nedenle çoğunlukla patojen belirlenmeden geniş spektrumlu bir antibiyotik ile tedaviye başlanmaktadır. Kör tedavi denilen bu uygulama yapılacak olsa bile, patojen ve antibiyotik duyarlılık profilinin belirlenmesi için örnekleme mutlaka yapılmalıdır. Tekrarlanan örneklemeler ile sürüdeki patojen tipi belirlenebilir, bu bilgiler tedavi ve korunma açısından değerlidir.

Koyunlarda mastitis tedavisi için antibiyotikler meme içi, parenteral veya ikisinin kombinasyonu ile yapılabilmekle birlikte, daha çok meme içi yol önerilmektedir. Ancak iki farklı tedavinin etkinliğinin karşılaştırıldığı bir çalışma bulunmamaktadır. Koyunlar için lisanslı az sayıda meme içi antibiyotik preparatları mevcuttur. Bu preparatlar ülkemizde yoktur. Bu nedenle koyun mastitislerinin tedavisi için meme içi yolla antibiyotik uygulanacaksa, ineklerde kullanmak için geliştirilen ruhsatlı ürünler tercih edilmeli ve her meme yarımına bir tüp antibiyotik verilmelidir.
Meme içi antibiyotik uygulaması sırasında yapılan uygulama hataları tedavinin başarısız olmasına neden olabilir. En yaygın uygulama hataları; (1) meme içine antibiyotik uygulamasından önce meme başı temizliği ve dezenfeksiyonunun yetersiz yapılması (bu durum yeni patojenlerin meme içine girmesine ve enfeksiyonun şiddetlenmesine yol açabilir), (2) meme içi antibiyotik tüplerinin (inek için lisanslı ürünler) yarım tüp olarak uygulanmasıdır (koyun meme loblarının ineğe oranla daha küçük olması nedeniyle daha az miktarda antibiyotik uygulamasının yeterli olacağı görüşü vardır, ancak bu durum yetersiz doz uygulanmasına, bu nedenle de bakterinin direnç geliştirmesine olanak sağlar). Bazı kişiler tarafından parenteral uygulama (im., iv., sc.) için üretilen preparatların meme içi yolla uygulandığı bilinmektedir. Bu tür uygulamalar etkisiz olmasının yanı sıra, meme gibi son derece hassas bir organ için çok zararlı olduğu gibi, hayvan için de riskli olabilmektedir.
Parenteral antibiyotik uygulamasının meme içi antibiyotik uygulaması ile kombine kullanılması gerektiği durumlar söz konusu olabilir. Bu durumlar; (1) enfeksiyon seyrinin hızlı olduğu veya sistemik semptomların da olduğu durumlar (bu durumda enfeksiyonu takip eden bakteriyemi yalnız meme içi antibiyotik uygulaması ile tedavi edilemez), (2) uzun süredir devam eden subakut mastitisler (bu durumda yangıya bağlı doku döküntüleri meme kanal sisteminde tıkanmaya yol açar, bu durumda meme içi verilen antibiyotik meme dokusunda yeterli düzeyde ulaşamaz), (3) meme içi antibiyotik uygulaması ile tedavi edilemeyen apse şekillenen olgulardır.

Prof.Dr. Ayhan BAŞTAN

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi
Doğum ve Jinekoloji Anabilim Dalı
Öğretim Üyesi

Etiketler: , , , , , ,

Küçük Hayvan Görüntülemesi: Öz Değerlendirme Renkli İnceleme

Küçük Hayvan Görüntülemesi: Öz Değerlendirme Renkli İnceleme, kolayca hazırlanmış bir formatta sunulan görüntüleri gözden geçirip yorumlamak ve gerektiğinde ayırıcı tanı geliştirmek için vaka temelli bir yaklaşım sunar.
Her biri hastanın yaşı, cinsiyeti, cinsi ve türleri ile başlayan yaklaşık 200 vaka sunulmaktadır. Hastanın kliniğe getirilmesinin nedeni, ön muayene ve tanısal test bulguları ile birlikte tartışıldı. Her durumda yüksek kaliteli görüntülerin desteklenmesi de sunulmaktadır.
Ayrı bir bölüm, radyografik bulgularla ilgili bilgiler dahil olmak üzere her vaka için ayrıntılı cevaplar sunar. Ayrıca, daha fazla görüntüleme veya değerlendirmeye ihtiyaç olup olmadığına dair radyografik tanı, yorumlar ve notlar da dahildir.
Alanında saygın uzmanlar tarafından yazılan bu kitap, uygulayıcıların görüntülerin gözden geçirilmesi için sistematik bir yaklaşım geliştirmelerine yardımcı olmaktadır. Kolayca okunabilen metin, pratisyen hekimlere radyografide ve ultrason yorumlama ve tanısında hatırlatır, bu da onu hızlı ve kullanışlı bir referans haline getirir.
  • Küçük hayvan görüntülerini incelemek ve yorumlamak için vaka temelli bir yaklaşım sunar.
  • Her vaka için yüksek kaliteli görüntüleri destekleyen yaklaşık 200 vaka kapsar
  • Radyografi bulgular ve tanı dahil olmak üzere her vakalar için ayrıntılı cevaplar sağlamaktadır.
  • Bu ebook alanında saygın uzmanlar tarafından yazıldı.

Yazarlar

by John S. Mattoon, Dana Neelis
March 2018

Dosya Türü: PDF
Dosya Boyutu: 88.8 MB
Dosya Şifresi: vetrehberi.com
İndirme Linki: https://vetrehberi.com/kucuk-hayvan-goruntulemesi-oz-degerlendirme-renkli-inceleme/