Epulisler: Gingivada gelişimsel, yangısal, hiperplastik ve tümör benzeri üremeli lezyonlardır.
1. Gingival vasküler hemartom: Buzağılarda diş etlerinde görülen konjenital bir malformasyondur. Mandibular gingivada pembe kırmızı renkte, saplı, 1-2 cm çapında granülasyon dokusu şeklinde görülür. Mikroskobik olarak gevşek fibröz stroma ile çevrili ince vasküler boşluklardan oluşur.
2. Pyojenik granülom: Köpeklerde lokal irritasyon ve enfeksiyonlara karşı gelişen gingiva epitelyumu ile çevrili vasküler granülasyon dokusudur. Ülserleşme ve kanamalar görülür.
3. Periferal dev hücreli granülom: Dev hücreli epulis kedi, köpek ve sığırlarda çekilmiş dişlerin yerinde çıkan kırmızı renkte, saplı, hiperplastik ya da granülomatöz lezyondur. Mikroskobik olarak lezyon çok çekirdekli dev hücreleri, kavernöz vasküler boşluklar ve mekik şekilli bağ doku hücrelerinden oluşur.
4. Fibröz hiperplazi: Köpeklerde sık görülür. Fibröz epulis yapısındadır. Osteoid, sement ya da dentin gibi sert dokular ve epitel hücre odakları içerir. Stroması hücreden fakir olup olgun fibröz dokudan oluşur. Epitelyuma yakın stromada çoğunlukla plazma hücrelerinden oluşan yoğun mononükleer hücre infiltrasyonu vardır.
5. Fibromatöz ve ossifiye epulis: Köpeklerde sık, bazen de sığır, koyun ve kedilerde görülen solid, sert, ve gri-pembe renkte, kesit yüzleri ise beyaz olan, gingivadan ağız boşluğuna doğru kabartılar yapan tek ya da multiple lezyondur. Mikroskobik olarak kollajen ve kan damarlarından zengin, fibroblastik ve fibriller bir stroma ile bunun çevresinde yer alan epidermis tabakası oluşur. Epitel tabakası keratinize olmamıştır, ve tümör kitlesi içine doğru dallara ayrılan ve anastomozlaşan üremeler gösterir. Bu tümörlerin %60’ında ayrıca osteoid, sement ve dentine de rastlanır.
6. Akantomatöz epulis: Gri-pembe renkte, sesil ya da papiller, kemiğe lokal yayılma özelliği olan, mikroskobik olarak yoğun epitelyal komponent içeren epulistir.
Tonsillitisler
Bakteriyel tonsillitisler; pastörellozis (koyun ve domuz) ve nekrobasillozis’de, Viral tonsillitisler; Panlökopeni, parvoviral enteritis ve distemper (lenfoid hiperplazi), sığır vebası, BVD, domuzlarda Aujeszky (virusun primer çoğalma yeri olup nekrotik tonsillitis ve kript epitelinde nükleer inklüzyon vardır) gibi hastalıklarda oluşmaktadır. Lenfotropizm gösteren bu viral hastalıklarda tonsil lenf folliküllerinde lenfositolizis şekillenir. Ayrıca Gourm ve hepatitis kontagioza kanis’de kataral veya irinli, antraksta ise hemorajik tabiatta tonsillitis gözlenmektedir.
http://www.gencveteriner.com/dislerin-patolojik-neoplastik-hastaliklari-t4832.0.html
Etiketler: diş, fibröz, gingival, hiperplazi, patoloji, piyojenik