Hipomagnezemi


Hipomagnezemi 


Etiyoloji
Hayvanlarda değişik isimler altında değişik hastalıklara sebep olur. Yüksek süt verimli ineklerde görülen, yeşil taze çayır otlarının verilmesi sonucu oluşan laktasyon(çayır) tetanisiileri gebe ineklerin, koyunların, besi danalarının ve kuzuların sıkışık vagon veya kamyonlarda uzun süre taşınmasından sonra ortaya çıkan transport tetanisi, buzağılarda Mg yetmezliğine bağlı olarak ortaya çıkan, ineklerdeki laktasyon tetanisine benzeyen buzağılarda hipomagnezemik tetani  başlıca hayvanlarda görülen hipomagnezemi çeşitleridir. 

Semptomlar
Bütün hipomagnezemi olgularında benzer semptomlar gözlenir. Hipomagnezemide başlıca semptomlar; tetani, opistotonus, yere düşme, konvülziyon, kaslarda titreme, kulakların dikleşmesidir.
Magnezyum eksikliği civcivlerde gelişme geriliğine sebep olur. 

Ayırıcı Tanı
Kurşun zehirlenmesiyle karışır. Ancak kurşun zehirlenmesinde körlük, bilinçsizlik ve saldırganlık vardır. Kuduzda benzer semptomlar olsa da tetani yoktur.

Sağaltım
Mg ve Ca birlikte uygulanmalıdır. Bu amaçla %20-25 lik kalsiyum boroglukonat ve %3-5 lik magnezyum hiposülfit karışımından sığırlara 500cc koyunlara 50cc i.v. uygulanır. Mg ve Ca kalp ve dolaşım üzerine toksik etkili olduğu için kontrollü verilmelidir. Herhangi bir bozukluk meydana geldiğinde uygulamaya ara verilmeli sonra tekrar devam edilmelidir. Bu toksititeye karşı koruyucu olarak kafein uygulaması yapılabilir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar