Küçük Gözlülüğün Nedenleri


1-Enoftalmus


–Göz yuvarlağının anormal şekilde içe çökük olması durumudur.
–Great Dane,
–Düz Tüylü Retriever ve
–Rough Collie’lerde bir ırk özelliğidir.
Not: Bu gibi olguların 3. göz kapağı aşırı çıkıntılıdır ve normalde medial kantusta aşırı mukus birikmesi gözlenebilir. Bu durum tamamen fizyolojik bir olaydır, hastalıklarla karıştırılıp tedavi yoluna gidilmemelidir.

Enoftalmusa neden olan patolojik durumlar


-Ağrıya bağlı göz yuvarlağının aktif olarak geriye çekilmesi:
Şiddetli göz ağrılarında m. rectus bulbi’lerin retraksiyonu sonucu gözler içeriye çekilir. Ağrıya neden olan durumlar ortadan kaldırıldığında göz normal konumuna gelir.

1.Ektraoküler dokuların atrofisi: Çiğneme kaslarının atrofisi veya fibrozisi, kaşeksi ve kaşeksiye neden olan hastalıklar sonucu gelişir
2.Bazı orbital neoplazmalar ender de olsa enoftalmusa neden olduğu gözlenmiştir.

 Horner sendromu: Göz ve orbitayı innerve eden sempatik sinirler felç olduğunda normalde gözleri anteriyor pozisyonda tutan kaslar tonusları kaybederek gözlerin orbita içene çökmesine neden olurlar.

Myozis ve 3. göz kapağın protrusuyonu  tanıyı kolaylaştırmaktadır.

–Ancak horner sendromlu göz sağlam kabul edilip diğer normal göz ekzoftalmus olarak değerlendirilme gibi bir yanlış tanının içine girilmemelidir. 

2. Mikroftalmus


-Kongenital olarak gözlenen küçük gözlülüğü tanımlamak için kullanılmaktadır.
-Eğer mikroftalmus’lu olgu küçük fakat tamamen fonksiyonel gözlere sahipse bu durumda yerine nanoftalmus terimi kullanılır. 
-Mikroftalmus diğer göz anomalileriyle beraberde gözlenir. Ör. Kryptoftalmus: Görülmeyecek kadar küçük veya ektra oküler defektler tarafından gizlenmiş gözü ifade etmek için kullanılır.

Anoftalmus: Okuler dokuların hiç gelişmemiş olduğu durumu ifade etmektedir ve nadir olarak gözlenir. 

Microftalus daha önce belirtildiği gibi Great dane, Doberman, düz tüylü Retriever ve Rough Collie’lerde bir ırk özelliğdir.

Diğer ırklarda sporatik bir durmdur ve korneal opasite, kalıcı pupilar membran, katarakt, retina yırtığı ve ayrılması ve nystagmus gibi göz bozukluklarıyla birlikte gözlenebilir.

3. Ptisis bulbi


-Gözün doğum sonrası hayata dönüşümsüz bir şekilde küçülmesi veya atrofisidir.
-Pitizis bulbi’de genellikle ağrı yoktur.

Nedenleri:
  1. Primer ve sekunder glakom
  2. Şiddetli intraoküler yangılar,
  3. Göze gelen şiddetli sivri ve küt travmalar.
Tedavisi yoktur.

Yorumlar

Popüler Yayınlar