Covid-19 Pandemisi



Covid-19 Pandemisi, insanlık tarihine bakıldığı zaman milyonlarca insanın ölümüne sebep olan İspanyol Gribi, Kolera, Veba vb. salgın hastalıklar uzun süren mücadeleler gerektiren krizler doğurmuştur. Bu salgınların çoğu birkaç yıl içerisinde kaybolurken, bazıları on yıllarca devam etmişlerdir.

Aralık 2019’da Çin’in Hubei eyaletine bağlı Wuhan şehrinde nedeni açıklanamayan solunum yolu enfeksiyonu vakaları tespit edilmiş olup bu enfeksiyonun değişen şiddetlerde pnömoniye sebep olduğu bildirilmiştir. 7 Ocak 2020 ’de etken daha önce insanlarda görülmeyen yeni tip Koronavirüs olduğu tespit edilmiştir. Dünya Sağlık Örgütü 12 Şubat 2020 ‘de yakın temas ile insandan insana bulaşan ve Koronavirüs ’ün neden olduğu bu hastalığa COVID-19 (SAR-CoV-2) adını vermiştir. COVID-19 hastalığının ilk vakaların da Wuhan ’ın Huanan deniz ürünleri toptan satış pazarına doğrudan maruz kalma ile bağlantılı olduğu, bu yüzden hayvandan insana bulaş ana mekanizma olduğu varsayılmış olsa da sonraki vakaların hayvan teması olmaması sebebiyle insandan insana bulaştığı sonucuna varılmıştır.

Covid-19 Pandemisi Virüsün Özellikleri

Koronavirüsler, tek zincirli, pozitif sarmallı, yüzeylerinde çubuksu uzantıları olan zarflı RNA virüsleridir. Bunlar genellikle yetişkinlerde solunum yolu enfeksiyonlarına yol açan patojenler olarak bilinirler. COVID-19 kısa sürede tüm dünyaya yayılmış ve 6 ayın sonunda ise dünyada 10 milyonu aşkın hasta sayısına ulaşmıştır. Ülkemizde ilk vakanın açıklandığı 10 Mart 2020 tarihinden 1 gün sonra 11 Mart 2020 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü (WHO) pandemi ilan etmiştir.

Pandemi Nedir?

Pandemi; birden fazla ülkede ya da kıtada çok geniş bir alanda yayılım gösteren salgın hastalıklara verilen genel isimdir. Bir hastalığın Pandemi olarak ilan edilebilmesi için Dünya Sağlık Örgütü (WHO) üç kıstas belirlemiştir.
Bunlar;

Yorumlar

Popüler Yayınlar