Çiftlik Hayvanlarında Çayır Şişkinliği



Çiftlik hayvanlarında çayır şişkinliği, meralarda şişkinlik yapan otlar ya da karın şişkinliğine yol açan otlar olarak açıklanabilir. Özellikle ilkbaharda çayırlarda aniden, adeta fışkırırcasına, ortaya çıkan otların selülozu çok az, çok sulu, yüksek protein içeren, olgunluk seviyesine ulaşmamış ve hızlı sindirilebilir olması karın şişkinliği için risk oluşturur. Acıkmış haldeki hayvanların bu otları hızla tüketmeleri büyük sorunlara yol açar.

Bu taze yeşil otları yiyen hayvanlarda yeme isteği aniden kaybolur. Karnın sol tarafı şişer. Hayvanlar ses çıkarırlar. Koyunlarda meleme sığırlarda böğürme görülür. İdrar ve dışkı yapma artar. Giderek şişlik daha da çoğalır. Ağzını açarak hızlı soluma ve dilin dışarı çıkması söz konusu olur. Sancı belirtileri, huzursuzluk, karnını tekmeleme, diş gıcırdatma görülür.

İleri vakalarda kan dolaşımı ve solunum engellenir. Akciğerlere basınç yapan karın içi organları yüzünden akciğerlerin bazı alveolleri söner. Ölüme kadar giden sorunlarla karşılaşırız.

Çayır şişkinliği tüm dünyada büyük ekonomik kayıplara sebep olan bir durumdur.

Karın şişkinliğine yol açan otlar aslında gayet besleyici, faydalı, hayvan beslemede çok kullanılan otlardır. Sorun bu otların henüz liflenmemiş, olgunlaşmamış olmasıdır. Şişkinlik yapan otların başında yoncalar gelir. Legüminöz bitkiler yani baklagiller tazeyken tüketildiğinde şişkinlik yapar. Hâlbuki adı geçen otlar biçilip kurutulduktan ya da soldurulduktan, yeterli olgunluk seviyesine geldikten sonra şişkinli...

Yazının devamı için tıklayınız: Çiftlik Hayvanlarında Çayır Şişkinliği

Yorumlar

Popüler Yayınlar